Traktor: Der er 3 slags traktorer. De ikke godkendte, de godkendte og de indregistrede. De ikke godkendte er uden nummer plade og må kun bruges til markarbejde. Hvilket vil sige at den må godt køre over en vej så længe at den er på vej over til en mark og IKKE bageren. De må godt bruges til alt derude, men må ikke transportere høst og dyr omkring. De godkendte har en nummer plade med sort kant. De må bruges til alt arbejde på den gård den er på. Den må også bruges til at transportere høst og dyr. Heller ikke denne må man køre ind til bageren med. Så er der de indregistrerede. De må bruges til alt. Låne ud til naboen, tage til bageren, få en masse venner i en storby :P.
Hver del må være 12 m lang men 18,75 ialt med vogne. De 12 m gælder også for redskaber uden hjul. Man må have 2 genstande bag sig. Højde: 4 meter. Brede: 2,55 m. Max vægt 44 T. Breden må være op til 3,30 hvis man har et redskab der ikke kan foldes sammen. Ved 10 km i timen er bremse tiden 1 m. 20 km i timen: 4 m. 30: 9 m. Bremse hasitgheden regnes med i anden. som 3 i 2 ved 30 km i timen = 3X3 = 9 m.
En transport kasse må veje 500 kg.
Vælges pløjning, er det vigtigt at opgaven løses ordentligt. Kør med en hastighed på 5 - 8 km/t, store plove kan dog køre med højere hastighed, da vægten i sig selv stabilisere ploven. Det er dog altid vigtigt ikke at køre med højere hastighed, end at jorden fra forploven falder ned i bunden af furen. Pløjedybden bør ligge mellem 15 – 20 cm. Ploven skal indstilles, så der bruges så lidt effekt som muligt til at trække den gennem jorden. Tænk på, at en to- hjulstrukken traktor med en effekt på 85 hk kan trække en korrekt indstillet 4 furet plov. Få målt og justeret vendeploven, så den har samme hældning til begge sider, og pløjer i samme dybde til begge sider. At 1. fure pløjer med samme bredde og dybde som de efterfølgende furer, og dermed tager lige meget med i begge retninger. Ellers er der risiko for at marken får en bølgende ujævnhed. Det er vigtigt at sikre sig, at traktorens liftarme er lige lange, og at der er ens dæktryk i begge baghjul og begge forhjul.
Det er meget vigtigt, at der kun laves jordbearbejdning, når jorden er tjenlig og tilpas tør, specielt hvis der køres med traktorer, der har stor effekt og dermed ofte stor vægt tilmed. Ved jordbearbejdning på ikke tjenlig jord er der stor risiko for at lave skadelig jordpakning/strukturskade til følge. Der kan især være risiko for at lave en hård, og for planterødder uigennemtrængelig pløjesål i furebunden ved pløjning i jord, der er for våd. Jord med pløjesål viser sig ved, at der er vandrette rødder på afgrøderne i bunden af muldlaget. Rødderne har ikke mulighed for at søge længere ned i jorden efter vand og næringsstoffer.Indstilling af forreste furebredde
Topstangen og trækstængernes træklinier
Flad topstang
Stejl topstang
Trækstængernes indbyrdes træklinier
Træklinierne findes ved følge trækstængernes flugtlinier, indtil disse krydser hinanden under traktoren. Derefter findes plovens trækcenter, som er cirka midt på plovrammen. Mellem disse to punkter findes træklinien, som skal skære igennem midt på bagakslen. For de fleste plove gælder også, at topstangen skal være parallel med traktoren, når der pløjes.
Indstilling af træklinier kan udføres på forskellig vis afhængig af plovfabrikat.
Ploven skal være vandret med jordoverfladen, når der pløjes på lige mark, ellers vil der blive forskel på pløjedybden fra forreste til bagerste plovfure, og samtidig skal ploven stå lodret
Med en automatisk stenudløser kan man holde pløjetempoet på en jord med mange jordfaste sten. Hvis plovskæret rammer en sten vipper det op af jorden og når stenen er passeret vil ploven automatisk blive presset tilbage i normal pløjestilling.Jo stejlere topstangen er, jo højere hæves sidste fure, hvilket kan være en fordel ved vending af vendeplov. Imidlertid øges løftekraftbehovet, jo stejlere topstangen er. Jo mere vandret topstangen er, jo længere fremme er trækpunktet, hvilket oftest er en fordel. Træklinierne findes ved at følge trækstængerne og topstangen, og derved finde det punkt, hvor de krydser hinanden.
For tohjulstrukne traktorer er det optimale punkt ca. midt imellem for- og bagaksel, dog tættest på bagakslen.
Ved firehjuls-trukne traktorer er det optimale punkt umiddelbart foran forakslen, derved bidrager forhjulene med en betydelig del af trækkraften.
Forkert indstilling af træklinier medfører, at traktoren ikke kan udnytte sit trækpotentiale. Forreste fure skal være indstillet til samme bredde som de øvrige furer. Er traktorens dæk så brede, at de trykker furen, øges furebredden på samtlige furer, eksempelvis fra 16" til 18".
Mejetærsker
Klargøring før høst starter med en grundig gennemgang af brugsanvisning. Derefter skal alle mejetærkerens instillings muligheder kontroleres og evt. justeres. Alle smøresteder skal findes og skal smøres efter behov. Brug evt. en blæse pistol til at rense smøre stederne. Tjek dæktryk, kølevand, hydraulikolie. Mortorolien og alle filtre skal udskiftes. Akkumulatoren skal kontolleres og evt. oplades. Start motoren og lad den køre i 10 min. lyt efter mislyde. Stands motoren og efterjuster alle remme og kæder. Vær opmærksom på lejeslitage. Udskift defekte remme og spænd løse møtrikker.
Efter sæsonen skal mejetærskeren rengøres grundigt. Hvis der bruges højtryks renser skal maskinen smæres både før og efter rengøringen. Det er bedst at vaske den som en bil. Udskift alle defekte dele. Tap motorolien af mens motoren er varm og påfyld ny olie. Benzin tanken skal være fyldt.
Ved høst af raps skal broafstand være så stor som muligt. vindehastigheden skal passe med kørehastigheden. lav cylenderhastighed. lav luftmægde.
Ved høst af byg. så lille broafstand som muligt uden at frøet knækker. hurtig cylinder og stor luftmægde.
Halmsnitteren fungerer bedst hvis den er på fuld bredde da den har større kapisitet og halmen nedmules bedre for at blive til humus.
Spild kontrolleres ved at indstille mejetærskeren rigtig og sørge for en jævn indføring. kør ikke for stærkt da halmrysteren kan blive overbelastet så halmen ikke bliver ordentligt behandlet.
Solkapaciteten skal være større på en rotor mejetærsker end en mejetærsker med halmryster så den med halmryster er den normale her i Danmark.
Elevator kassens funktion er at bringe afgrøden fra inførings sneglen til tærskecylinderen.
Powerflow skæreboret er det bånd der kører i skæreboret og transporterer afgrøden til indførings sneglen
Fint skrevet, gode forklaringer.
Karakter 4-7
Fint skrevet, gode forklaringer.
Karakter 4-7
Ploven
Hvorfor pløjes marken? En pløjning gemmer alt ukrudt og afgrøderester omkring 20 cm ned i jorden. Herved bliver jorden bekvem at arbejde med, når der skal laves såbed. Desuden er der visse ukrudtsarter, hvis frø der efter et år eller mere nede i 20 cm dybde mister deres spireevne. Derved fås der mindre ukrudt.
1. tid til skiftning af filtre og tjekke morter olien. evt tjekke om køleren fungerer.
2. plovskæret, landhjulet, rulleskær, furekniv, muldpladen.
3. fra traktoren eller håndtag på såmaskinen,.
4. fordi at man rsikerer at skære græsset forkert sådan at tørstof procenten forbliver lav.
5. halm opsamler.
6. ved at se om rettet rykker sig mere end en håndsbredde uden at der kommer modstand.
7. Den mekaniske styres alt af kraften fra traktoren til at så såsæden ud. Luft såmaskinen bruger krombineret luft.
8. hver gang du starter morteren.
9. topstangen
10. vindhastigheden, soldkassen, rortor hastigheden.
11. laver et snit på afgrøder så de bliver hurtigere tør.
12. større kapisitet i en rorter mejetærksker men der er ikke brug for det i danmark så der bruges en midre cylinder i stedet.
13. større hjul sikkerhed.
14. filtrer skidt stoffer fra hvis det ved et uheld kommer i.
15. at skåne jorden så meget som muligt og stadig bekæmpe ukrudt.
16. ved lavt tryk bliver dækkende flade og ved højt tryk risikerer man at dækkende sprænger.
17. der spares tid og man får et bedre såbed.
18. risiko for en masse sygdomme og ukrudt der kvæler afgrøden og at der er mindre udbytte. fordellen er at man sparer lidt tid og penge.
19. smørre alle led og ligge mærke til og den er mere besværlig end den plejer at være.
20. du kan få mere med ved at man også kan komme ud på de bløde stedder. ulempen er når den sidder fast